27 Septembar

Kreiranje albuma u Phoca Gallery

Phoca Gallery je komponenta koja spada u Joomla ekstenzije. Služi kao foto i video galerija i ima zavidne mogućnosti. Preporučujemo vam da koristite Phoca Gallery na bosanskom jeziku.

Prevod smo omogućili mi a možete ga preuzeti iz Translation baze sa njihove oficijelne stranice. Prevod neće raditi ukoliko ne koristite Bosanski kao zadani jezik za vaš administracioni panel.


Kreiranje direktorija za album

Prvenstveno je bitno napomenuti da preko Media menadžera kreirate direktorij. Ovo je vrlo bitno kako vam se miniSlike (thumbnails) ne bi miješali u jednom direktoriju.

Da bi ste kreirali direktorij prijavite se na vaš Joomla administracioni panel i u gornjem izborniku kliknite na Sadržaj, te u padajućem izborniku izaberi stavku Upravljanje medijima.

Kada ste otvorili Media menadžer u lijevom izborniku kliknite na poddirektorij phocagallery.

Kao primjer možete vidjeti direktorij objekat. Da bi ste dodali vlastiti direktorij na desnoj strani kliknite na prazno polje neposredno do putanje (path). Naš direktorij se zove imealbuma, a vi izaberite ime direktorija po vašoj želji. Ime neće biti vidljivo vašim posjetiocima. Bitno je da prilikom davanja imena direktoriju ne pravite razmake sa tipkom Space Bar na vašoj tastaturi. Kada ste dali ime direktoriju kliknite na Kreiraj direktorij.

Direktorij je kreiran.

Phoca Gallery

Nakon što je direktorij uspješno kreiran u vašem administracionom panelu kliknite na izbornik Komponente pa u padajućem meniu izaberite Phoca Gallery. Ako samo stavite kursor vašeg miša na Phoca Gallery, primijetiti ćete dodatni izbornik gdje možete pristupati svim glavnim stavkama Phoca Gallery-a, ali vi kliknite na Kontrolna ploča.

Imenovanje albuma/kategorije

Ušli ste u Phoca Gallery kontrolnu ploču. Sada moramo imenovati album (vidljivo posjetiocima). Kliknite na Kategorije u izborniku.

Kada ste pristupili kategorijama kliknite na Dodaj.

Upišite jedinstveno ime za vaš album. Kao primjer smo upisali Ime mog albuma. Ukoliko želite da vaša kategorija bude podređena drugoj pored polja Roditeljska kategorija izaberite, prethodno kreiranu, nadređenu kategoriju.

Dodavanje slika u album

Za dodavanje slika u galeriju imate više načina. S obzirom da se u album dodaje više slika od 1, najbolji način je Višestruko dodavanje, pa i odaberite taj način.

Kliknite na vaš direktorij koji ste kreirali u početku u Media menadžeru. U našem slučaju je to imealbuma.

Ovako će izgledati kada ste ušli u pomenuti direktorij. Na dnu odaberite Višestruki upload.

U modu Višestruki upload kliknite na Dodaj slike. Sada odaberite slike sa vašeg kompjutera i kliknite na Save (Spremi).

Nakon što su slike spremljene kliknite na Započeti upload.

Kada je upload gotovo selektirajte vaše slike sa kvačicama te u polju Kategorija izaberite ime vašeg albuma.

Kliknite na Snimi i zatvori.

Pričekajte da proces generisanja minislika (thumbnails) bude gotova.

Uspješno ste dodali vaš album sa slikama.

Sve sugestije ili pitanja u vezi članka ostavite u komentarima.

Zabranjeno je bilo kakvo kopiranje ovog članka, nad kojima Global Media zadržava autorska prava.

Komentari


Nema komentara.

Komentariši